מאת: רותם יפעת
המשותף לביקורתיות של הטרחנים ושל 'ההייטרס' כנגד הקולנוע ההוליוודי העכשווי הוא, הטענה שכל מה שעושים שם זה בעיקר למחזר ולשחזר סדרות וסרטים ישנים או פשוט לעבד חוברות קומיקס עלומות – בידיעה שזה מה שימשוך את הקהל הצעיר. אז בשבילם, עשו את "שם קוד מ.ל.א.ך" עם כל המאפיינים של סרט קיץ (אקשן, הומור והתבססות על חומר קודם) ומצד שני כל כך ישן, שזה כבר נוסטלגי. עכשיו גם הם יכולים להרגיש שמתייחסים אליהם בקיץ.
לאור זאת ניתן להבין למה הסרט ברובו מרגיש כאילו עדיין תקוע בשנות השישים, הן מבחינת העיסוק במלחמה הקרה (לא שמעתם את ביבי לאחרונה? האיראנים בפתח!) והן מבחינת הסגנון. את הראשון עוד ניתן להבין, שכן הבסיס של הסדרה עליה מבוסס הסרט, הוא שיתוף פעולה בין אמריקאים לסובייטים וכל שיתוף פעולה אקטואלי יהיה או לא מעניין או לא הגיוני (למשל בין אמריקאים לסעודים במסגרת מלחמה בדאעש. אם רוצים לא הגיוני, עדיף לחזור לסרטי הקומיקס). בנוסף לכך, התסריט והחיבור בין האמריקאים לרוסים עובד היטב. אך לגבי הסגנון הקולנועי, לא משנה כמה ניסיתי, לא מצאתי שום הצדקה למעברים ולסגנון צילום כל כך מיושן, שהפעם האחרונה שראיתי אותם היה בחתונה בשנת 2002. נוסטלגיה היא דבר טוב, אבל אסור לה להשתלט על הכול.
אמנם, כשעל כיסא הבמאי יושב גאי ריצ'י ("סנאץ'", "שרלוק הולמס") קשה להיות מופתע, שכן עידון הוא ממנו והלאה. הדבר בא לידי ביטוי בעיקר בקטעי האקשן ובמערכה האחרונה זה פשוט זעק לשמיים: את הקרב הגדול פיצלו לכמה מסכים כך שלא יכולנו ליהנות מהאקשן, ואת אחד הקרבות האחרונים צילמו מזוויות לא ברורות (ועם הילוך איטי, כאילו לא סבלנו מספיק ב"שרלוק הולמס") שאני עדיין לא הבנתי מי משני הגיבורים נלחם. הגסות הזו גם באה לידי ביטוי באפיון של הדמויות (ריצ'י כתב את זה יחד עם מפיק הסרט ליונל ויגרם שפרט לכתיבה של שרלוק הראשון, שאר הקריירה שלו הייתה כמפיק. איפה הוא ואיפה המפיק הקודם של ריצ'י, מת'יו ווהן) ובעיקר שני הגיבורים. הם תבנית של דמות, עם כל הבעיות וגינונים שמתלווה למרגלים.
מעבר למגרעות הסגנוניות, יש גם תחושה שנגמר התקציב לסצנות אקשן והרבה פעמים האקשן הוא אוף סקרין, גם ההומור בסרט לרוב לא עובד. אולי זה הומור מיושן אבל בעיקר הרגיש שחסר תזמון קומי. כאן קשה לחשוד בריצ'י כגורם, שכן הדבר שכמעט תמיד עבד בסרטיו הוא הטון הקומי. ההרגשה היא שהבעיה היא בעיקר בשחקנים: לא קאביל ולא האמר משדרים איזושהי קלילות הומוריסטית. גם הרגעים הכי משוחררים שלהם מרגישים כבדים ורציניים. קאביל מביא את הרצינות של סופרמן, כשמה שהסרט צריך זה את הקלילות של איירון מן.
למרות כל זה, הסרט כן מהנה, בעיקר הודות לעלילת מתח וריגול כתובה היטב, ללא חורים וללא תוספות מיותרות. ועל כך יש להוסיף שאולי האקשן לא ברור או לא נראה, אבל כשכן רואים אותו, יש הרגשה שאלו דמויות אנושיות עם יכולות ברורות ומגבלות. מרענן למדי בנוף הקולנועי שלנו. בנוסף הסרט אינו נאמן לרוח התקופה בה הוא מתרחש בכל הקשור לתפקידן של נשים – משהו שעדיין חשוב לציין. הן מובילות, קשוחות ולא מפחדות להביע את דעתן או לקבוע לגברים ולשחק בהן. אפילו הסטריאוטיפ של שיער כהה הוא הרע והבהיר הוא טוב נשבר כאן. בעולם הפוליטיקלי קורקט בו אנו חיים, יצטרכו לקרוא לסרט הבא "The People From U.N.C.L.E" (במקום "הגברים מ-מ.ל.א.ך", האנשים מ-מ.ל.א.ך").
למרות מה שכתבתי לגבי אופי הדמויות, יש תקווה לגבי סרט ההמשך (אם יהיה כזה). לקראת סוף הסרט יש התפתחות והרגשה של אנושיות, אני מקווה שהסרט הבא ימשיך מאיפה שנעצר ולא יחזור לשבלוניות שאפיינה את רוב הסרט.
פורסם באתר אידיבי CC-BY-SA
רוצים לקבל את כל הכתבות והעדכונים של אתר כרטיסים ברשת באופן קבוע? לחצו כאן לדף הפייסבוק שלנו או לדף גוגל+ שלנו או לחצו כאן לאפשרויות אחרות.
0 comentários: