"לשון ראשון" כנס שפה העברית בראשון לציון יוצא לדרך - מי יופיע?

יום שני, 15 בינואר 2018

עומר אדם יארח את דיויד ברוזה. גם חנן בן ארי, בעז שרעבי, רועי בר נתן, קרולינה, עמיר בניון ועוד אמנים רבים וטובים ייקחו חלק בכנס ראש הממשלה ה-11 לשפה העברית שיתקיים בראשון לציון בין התאריכים 7-10 בפברואר 2018. מהי רשימת האמנים והמופעים המלאה? ואיפה קונים את הכרטיסים? היכנסו לכתבה הבאה.

"לשון ראשון" כנס שפה העברית בראשון לציון יוצא לדרך - מי יופיע?
כנס השפה העברית הנערך בשיתוף משרד התרבות והספורט הפך במרוצת השנים למסורת. השנה יציין הכנס 11 שנה להיווסדו ויעמוד בסימן 70 שנה למדינה כאשר עשרות אנשי אקדמיה, מרצים, אנשי רוח, חוקרים, סופרים, משוררים, יוצרים, שחקנים, וזמרים ייקחו חלק במושבים ובהפקות מקור ייחודיות לכנס השפה אשר יבטאו את שלל גווניה של השפה העברית והתרבות הישראלית במהלך 70 שנות מדינה.

הכנס יתפרס על פני ארבעה ימים בין התאריכים 7-10 בפברואר ויציע לצד רפרטואר גדול של מופעי מוזיקה ייחודיים דיונים על השפה מזוויות שונות: שפת הפריפריה, שפת התנ"ך, שפת הילדים, שפת הקעקועים ועוד. המופעים והאירועים יתקיימו במספר מתחמים שונים בראשון לציון כגון היכל התרבות שבעיר, אולם המחול, האודיטוריום ואולם מופת.

ערב הפתיחה שיתקיים במעמד שרת התרבות והספורט מירי רגב, יציג בין היתר את הזמר עומר אדם שיארח את דיויד ברוזה במופע שבו יבוצעו שירי משוררים, שהפכו נכסי צאן ברזל בתרבות הישראלית ואת מיטב הלהיטים שלהם.

רשימת האמנים שתקח חלק בכנס היא גדולה מאוד וכוללת בין היתר את האמנים הבאים: שירי מימון, בועז שרעבי, ריקי גל, אסי לוי ,רועי בר נתן ,דני ליטני, עמיר בניון, חנן בן ארי, קרולינה, שלומי סרנגה, יהודה קיסר, דקלון, ושירן אברהם בקונצרט מחווה ללהקת צלילי הכרם בליווי תזמורת פירקת אל נור. בנוסף לחלק המוסיקלי, יתקיימו גם דיונים, הרצאות ופעילויות שונות בנושאים ובתחומים רבים.

רכישת הכרטיסים למופעים מתבצעת באמצעות הטלפון הבא: 03-9488666

רשימת המופעים שיתקיימו בהיכל התרבות ראשון לציון

7.2, יום רביעי, בשעה 20:30 - עומר אדם מארח את דויד ברוזה בביצוע משותף לשירי משוררים.

8.2, יום חמישי, בשעה 20:30 - קונצרט מחווה ללהקת צלילי הכרם שהשאירה אחריה שירים שהפכו נכסי צאן שחלקם של משוררים שלא היו מזוהים עם הזרם המזרחי של אותה תקופה כדוגמת אלכסנדר פן ונתן אלתרמן. להקת צלילי הכרם מהווה שיקוף אותנטי של החברה הישראלית בכך שידעה לחבר בין תרבויות תוך שמירת הצליל המייצג את התרבות המזרחית. קונצרט המחווה יפרוס בפני הקהל ממיטב שירי הלהקה בעיבודים חדשים ותזמורתיים וייטלו בו חלק מיטב האמנים המבצעים. כמו כן, ישולבו במהלך המופע קטעי ווידיאו-ארט תקופתיים.

משתתפים: עמיר בניון, חנן בן ארי, קרולינה, שלומי סרנגה, דקלון, יהודה קיסר, שירן אברהם, בקונצרט מחווה ללהקת צלילי הכרם. את האמנים תלווה תזמורת פירקת אלנור (תזמורת האור) בהרכב של 18 נגנים.

10.2, מוצ"ש, בשעה 20:30 - 70 שנה לקולנוע הישראלי משפת הבורקס ועד היום. מנחים: הצמד חנן סביון וגיא עמיר, במאי המופע: יניב צדוק.

הקולנוע הישראלי הפך מיומו הראשון למראה של כולנו ומשמש אבן דרך בהתפתחות התרבות במדינה וכחלק בלתי נפרד מבניית השפה העברית. בכל סיפור יש משהו מהחיים שלנו בארץ. בסופו של דבר כולנו באים לידי ביטוי על המסך של הקולנוע הישראלי. במשך השנים התפתחה לה שפה שעברה את המסך ונכנסה לשפה. מילים, ביטויים, משפטים, שירים שאנו עושים בהם שימוש יום יומי. על כל אלה ועל הקולנוע הישראלי המצליח שהפך השגריר של האומנות הישראלית בעולם ולהצלחה גדולה בקרב הקהל בישראל יעסוק המושב בכנס השפה העברית. בערב זה, יצויינו רגעיו הגדולים של המסך הגדול בישראל במשך 70 שנה. המופע יחולק עפ"י הומור, סלנג, מורשת ופואטיקה.

משתתפים: שירי מימון, ריקי גל, בועז שרעבי, דני ליטני, רועי בר נתן, אסי לוי. מנחים: חנן סביון וגיא עמיר.


רשימת האירועים שיתקיימו באולם המחול

יום רביעי, 7.2, בשעה 15:00 - שפת הפריפריה: העברית המזרחית בישראל. בעברית בת זמננו מהלך ניב חברתי (סוציולֶקט), הרווח בעיקר בפריפריה. זהו הניב המזרחי. הניב הזה מושפע מאוד מן הערבית היהודית (בעיקר הצפון אפריקאית) של הדור הראשון לעלייה לארץ, והוא אופייני לישראליות ולישראלים ילידים רבים ברחבי הארץ, גם בדור השני והשלישי. הניב סובל מתווית שלילית, ומשמש פעמים רבות לצחוק וללעג, ואין לכך מקום. התווית הזו מעידה על דעות קדומות ועל שיפוטיות ואין לה בסיס במחקר הבלשני.

משתתפים: עורכת ד"ר יהודית הנשקה, מנחה וייעוץ אקדמי ד"ר רוביק רוזנטל, קובי אוז, חיים אוליאל ושלומי חתוכה.

יום רביעי, 7.2, בשעה 17:00 - מה הדיבור: ילדים מדברים על השפה. מנחה ועורכת : שירי ארצי, וידאו ארט: אילן פלד. פאנל המבוסס על תוכנית הטלוויזיה לכל המשפחה המוצגת בחינוכית 23 ובהשתתפות יוצריה, המנסה לבחון את האופן בו משתקפים חיינו דרך השפה. בדיון יעלו שלושה נושאים בעקבות שלושה פרקים של הסדרה. בכל אחד מהנושאים יוזמן האורח שהופיע בפרק המקורי לשיחה קצרה. את השיחות עם הילדים מלווים הראפרים באילתורי היפ-הופ: כהן את טדרוס ודיג'יי נש. כמו כן ישולבו במהלך השיחות מערכונים של הקומיקאי אילן פלד אשר צולמו לצורך התכנית.

משתתפים: שירי ארצי, בשיתוף ילדים מהתכנית. ד"ר רוביק רוזנטל- שפת הסלנג, גילי בר הלל- תרגום ושפה, נעם פרתום- שפת הרגש, ראפר טדרוס ודי גיי ונש.

יום חמישי, 8.2, בשעה 15:00 - כתיבה בציבור - שיח שירה וסדנת כתיבה. מאיר גולדברג וטל גורדון נפגשים על אותה במה, ל"כתיבה בציבור": מופע ראשון מסוגו המשלב שירים אהובים, סיפורים מרתקים על המשוררים הגדולים שכתבו אותם וסדנת כתיבה על קצה המזלג בהשראת אותם משוררים.

משתתפים: המשורר והפזמונאי מאיר גולדברג, המוסיקאית והיוצרת טל גורדון ובליוויו המוזיקלי של גידי רז.

יום חמישי, 8.2, בשעה 18:00 - "קעקוע של ספור"-שפת הקעקועים. עורכת המושב:יסמין ברגנר. הגוף הוא המדיום שבאמצעותו אנו מתקשרים עם "האחר", יוצרים זהויות אישיות וחברתיות על- פיהם אנו מבססים את משמעות קיומנו בעולם. שינוי הגוף באמצעות קעקוע הנה הצהרה ביני לבן עצמי וביני לבין העולם. שפת הקעקוע ונשיאת סמלים על הגוף לנצח מתפקדים כרשתות חברתיות המשוחחות זו עם זו.

הגוף המקועקע הינו ככל הנראה הכלי הקדום להאדרה ולהגדרה אישית וקולקטיבית: להאדרת וקישוט הגוף, כסמל השתייכות ומעמד חברתי, כחלק מטכסי מעבר וחניכה ואף כריפוי. קעקועים מגלמים ערכים אישיים, חברתיים, אקולוגיים ומטאפיזיים באמצעות מגוון של סימבוליזם ויזואלי. המחברים בין ערכים פנימיים לערכים צורניים, בין יופי חיצוני ליופי ואסתטיקה פנימית. נושאי הקעקועים משמשים כמיצג אמנותי חי ונושם המבטא ומחצין את תפיסת עולמם, בינם לבין עצמם ובינם לבין העולם.

משתתפים: יסמין ברגנר פרופ' חיים מאור, האמן אריק וייס

יום שבת, 10.2, בשעה 11:00 - "על הניסים והנפלאות" לאה גולדברג. הצגה מלאת הומור וקסם על חברות, קבלת האחר, שיתוף פעולה,על כוחה של היצירה לקרב לבבות ועל אישה אחת מיוחדת שהטיבה להבין לליבם של ילדים. בהצגה משולבים שירי הילדים האהובים של לאה גולדברג כמו: פזמון ליקינטון, כובע קסמים, יום יפה ועוד.

משתתפים: אורנה כץ, אהוד כהן הרמתי, פיודור מקרוב/הדס קאיט, שחר ישי, גיא עקיבא, עדי רביד

רשימת האירועים שיתקיימו באודיטוריום


יום רביעי, 7.2, בשעה 16:00 - דבש וחלב תחת לשונך: שיר השירים והשפה העברית. מושב לזכרו של הנשיא החמישי יצחק נבון. מנחה ועורך: פרופ' חננאל מאק. מגילת שיר השירים היא חיבור אהבה מיוחד במינו וחד פעמי במקרא ובספרות העברית הקדומה בכלל. היא ניכרת גם בסגנונה הייחודי ובלשונה האופיינית. במושב המיועד נעסוק בלשון האוהבים, בחזיונות הלילה, בצירופי לשון ייחודיים לשיר השירים ובהשפעת המגילה על השירה העברית בת זמננו.

זכרו של הנשיא המנוח יעלה הן בדברי המנחה, הן בדברי נציג מהעמותה לזכרו של יצחק נבון , והן בדיון על השפעת שיר השירים על השירה המודרנית ובכלל זה על השירה היהודית בלדינו.

משתתפים: פרופ' חננאל מאק,דר' לילך ניינשטט , חוה פנחס כהן, אסתר אטינגר, נציגת "נאות קדומים"- ד"ר שרהל'ה אורן. אומן אורח: המוסיקאי, יוצר, מבצע: ארז לב ארי

יום רביעי, 7.2, בשעה 18:30 - אלפיים שנות שירה על השפה העברית. עורכת המושב: ד"ר לאה צבעוני – מושב מחווה ל 70 שנה. מנחה: דן כנר. בשלוש השנים האחרונות שוקדת ד"ר לאה צבעוני על הכנת האסופה עורי שפת עבר – 2000 שנות שירה של השפה העברית. זהו מסע מרתק בן אלפי שנים ביצירתם של משוררים דתיים וחילוניים, עטורי הילה או נשכחים, לאומיים או אישיים אשר בבוא יומם הותירו לדורות הבאים משא של כמיהה, געגועים, תקוות, בכי ומרורים ושאלות על מהות החיים ועל מהות הקיום שלהם, של דורם ושל עם ישראל, על גורלה של שפת הקודש, שפת עבר.

את כולם צירפה וצָרפה לאורך ההיסטוריה אהבת העברית. באנתולוגיה זו משתתפים 547 משוררים ומתרגמים ו-870 שירים ששוררו על העברית בלשונות רבות (עברית, יידיש, ערבית יהודית, אנגלית, צרפתית, גרמנית, ספרדית, פורטוגלית, סלובקית) בכל ארצות הפזורה. חנוכת הספר תלווה בתערוכה שתכלול יותר מ40 יצירות.

משתתפים: רפי וייכרט, חמוטל בו זאב, פרופ' יוסף שיטרית (שירה מרוקאית). נגינה: מאיר ברבי. קריאת שירים : יהודה עצבה, תלמה אליגון רוז, דניאל גלאי, רות אלמגור רמון, עדנה מטוור מלר, המושב ילווה בתערוכה של אגודת המאיירים הישראלית שאיירו במיוחד שירים מתוך האנתולוגיה, יו"ר האגודה יודי מרטון.

יום חמישי, 8.2, בשעה 16:00 - אסתר שפירא הייתה אומרת: "הגן של איתמר". עורכת המושב: פרופ' צביה ולדן. איתמר בן אב"י, שזכה להיקרא הבכור לבית אב"י או "הילד העברי הראשון", תיאר את החצר בביתו כ'גן של ילד אחד'. האמנם? האם היה בן יחיד ומבודד כפי שעולה מספרו האוטוביוגרפי שבמהדורה עדכנית נקרא "החצוף הארצישראלי"?

מה הייתה אומרת על זה אסתר שפירא - הגננת העברייה הראשונה בארץ?  יחד ננסה לענות על שאלות מסקרנות אלה ועל רבות נוספות, בעזרתה של שרית סרי שתביא קטעים מתוך הספר "החצוף הארצישראלי". נתחקה אחרי עקבות משפחותיהם של הילדים העבריים הראשונים בהדרכתה של ד"ר בשמת אבן-זהר, ונכיר את הגננות והגנים העבריים הראשונים מפי צביה ולדן, שתציג את היפוך והתפקידים ברכישת העברית בדרכה לחזור ולשמש שפת-אם.

משתתפים: פרופ' צביה ולדן,שרית סרי, ד"ר בשמת אבן- זהר.

יום חמישי, 8.2, בשעה 20:00 - גינות הבר ופרחי התרבות של מאיר שלו. יועצת אקדמית: פרופ' צביה ולדן. המושב יעסוק בפנים השונות של יצירתו של מאיר שלו במלאות לו שבעים שנה, תוך שימת דגש על העברית שלו ועל מה שהוא כותב עליה. מה היינו מאחלים למאיר כמעט בן השבעים? ד"ר רות קלדרון כתובים - על השראה והשפעה של המקרא ביצירתו של מאיר שלו.

בלהה בן אליהו הסיפור: על "הדבר היה ככה" מאת מאיר שלו - על כוחם המחייה של סיפורים ברומנים של מאיר שלו יהודה אטלס מ'הילד חיים והמפלצת מירושלים' (1982) ועד 'פנדה יוצאת למרעה' (2017) - על ספרי הילדים של מאיר שלו. פרופ' צביה ולדן מאיר שלו: רומן עם העברית. מיקה אלמוג - קריאה מתוך ספריו
מוסיקה- הזמרת והיוצרת קרולינה.

יום שישי, 9.2, בשעה 12:00 - עברית על המסלול: שפת האופנה. עורכת ומנחה: ליסה פרץ. האופנה, לא הצליחה למצוא את דרכה אל שפתנו: אין כמעט מילים בעברית שיכולות לתאר אופנה, על מושגיה הטכניים, הויזואלים, התרבותיים, הסוציולוגיים והכלכליים. כאשר אתם נכנסים לחנות בגדים אתם מוקפים בקולקציה, שנעשתה בקונפקציה אך קיבלה את ההשראה שלה מאופנת הקוטור, עוצבה בסטייל, במידות סמול, מדיום, לארג' והיא נמכרת כעת בסייל, והדוגמנית של הקמפיין? היא לבטח רוטשה בפוטו שופ. שמתם לב בכמה לעז פטפטתם כרגע?

כשאנו מדברים אופנה, אנחנו מדברים בצרפתית ובאנגלית, שפות התרבויות שמהן צמחו תעשיות הבגדים המודרניות. זה לא ייחודי לנו, כך נוהגים בכל העולם. ובכל זאת שווה לשאול: מדוע לא התאמצה העברית למצוא חלופות לכל כך הרבה מושגי אופנה לועזיים? בפאנל נחקור את מקורה של הדלות הלשונית הזו, נתהה אם בעולם הגלובלי כיום בכלל נדרשות מילים בעברית כדי להשיג אופנה ונעשה ניסיון, צנוע כמובן, להציע חלופות משלנו.

משתתפים: יועצת ומשתתפת – ד"ר צביה ולדן השפה העברית. מוטי רייף – תעשיית האופנה. איתי יעקב – עיתונאי אופנה מגזין xnet. שחר אטוואן – עיתונאי האופנה של גלריה, עיתון הארץ.

רשימת האירועים באולם "מופת"

יום חמישי, 8.2 בשעה 19:30 - ההגיונריה ה 12- הַכֶּנֶס הַשְּׁנָתִי שֶׁל חוֹבְבֵי תַּשְׁבְּצֵי הַהִגָּיוֹן בסימן 70 שנה למדינה. מנחה ועורך: ליאור ליאני.ההגיונריה זוכה לאהדה רבה בקרב אוהבי העברית בכלל וחובבי התשבצים בפרט. הכנס כולל הופעות ומצגות שכולן שעשועי מילים, חידות ויזואליות, הגדרות היגיון, פתירת תשבץ היגיון ענק בשיתוף עם קהל הצופים ועוד – והכול על טהרת אהבת השפה העברית. בכנס הקרוב ההגדרות תהיינה בסימן 70 שנה למדינת ישראל ויוצגו מונחים, אישים ואירועים הקשורים למדינה, לסמליה ולאירועים חשובים בהיסטוריה שלה.

כמו כן מציגים בכנס האנשים שמחברים את תשבצי ההיגיון בעיתונים הגדולים: דקל בנו ('ידיעות אחרונות'), ליאור ליאני ('מעריב'). עוד בכנס, יתארח השחקן ואשף הזמר העברי אסף אשתר- במופע  מוזיקלי "כל המילים השמחות" בגרסה מיוחדת להגיונריה- הסיפורים המרתקים ושעשועי הלשון מאחורי השירים העבריים.

משתתפים: ליאור ליאני, דקל בנו, עדי ואבי גדעון, נטע ליפשיץ. אמן אורח: אסף אשתר

יום רביעי 7.2, בשעה  13:30 - מכ"ט ועד כעת - עברית ישראלית בשבעים שנות מדינה - מושב סגור למדריכים ומורים לעברית. מנחה: ד"ר עליזה עמיר. יום העיון למדריכים ולמורים ללשון עברית במערכת החינוך יעסוק בהיבטים שונים של העברית בת זמננו.

משתתפים: תומר בוזמן- מפמ"ר, שיבל כרמי מנסור, הדסה וצלילה באו, ליאור ליאני וחוקרות שפה צעירות. ברכות: ד"ר משה ויינשטוק, מר משה זעפרני. 

רוצים לקבל את כל הכתבות והעדכונים של אתר כרטיסים ברשת באופן קבוע? לחצו כאן לדף הפייסבוק שלנו או לדף גוגל+ שלנו או לחצו כאן לאפשרויות אחרות.
  • תגובות לכתבה

0 comentários:

Item Reviewed: "לשון ראשון" כנס שפה העברית בראשון לציון יוצא לדרך - מי יופיע? Rating: 5 Reviewed By: -
  • תגובות לכתבה

0 comentários:

הוסף רשומת תגובה

Item Reviewed: "לשון ראשון" כנס שפה העברית בראשון לציון יוצא לדרך - מי יופיע? Rating: 5 Reviewed By: -
Scroll to Top